tisdag 19 juli 2016

Tyskland del 1: Hamburg

Idag visar jag dig lite av vår resa till Tyskland som vi gjorde förra veckan. Dels blir det lite som en dagbok för mig själv samtidigt som det kanske kan vara kul för andra som också ska åka till Tyskland att läsa. Tidigt på morgonen förra måndagen sa vi hej då till katterna och gav oss iväg. Sedan följde många timmar i bilen och två färjeturer då vi åkte via Danmark. På kvällen kom vi fram till Hamburg, där vi checkade in på vårt hotell och sedan åkte in till centrum där vi strosade runt lite i staden. Till sist hamnade vi på en mysig restaurang, Brauhaus Joh. Albrecht, som låg intill en av stadens alla kanaler, där fick vi plats utomhus. Lite gott att dricka och varsin tallrik med god schnitzel blev det. Proppmätta gick vi därifrån och gick sedan en sväng till i centrum innan vi återvände till hotellet för att sova.

Vårt hotellrum i Hamburg.

S sitter och väntar på maten.

Min schnitzel med stekt potatis, kål och ölsås. Gott!

S schnitzel med stekt potatis och kall sås.

Hamburgs rådhus, Rathaus, var en stor och vacker byggnad, men svår att få med hela på bild.

Nästan hela....
Dag två i Hamburg började vi med en god hotellfrukost. Sedan gav vi oss ut i staden igen för att turista hela långa dagen. Vi hann bl a med att strosa nere vid hamnen, parken Planten und Blomen och klättra upp i tornet på kyrkan St. Michaelis. För att komma upp i tornet kunde man antingen åka hiss eller gå dom många, många trappstegen upp. Vi valde att gå uppför och det var det verkligen värt, för från tornet hade man en fantastisk utsikt över staden. Det blåste ganska kraftigt däruppe och när vi varit däruppe en kort stund kom det världens störtskur så alla sprang runt och försökte hitta skydd. Vi hann bli ganska blöta innan vi lyckades tränga in oss i prånget till hissen. Lite snöpligt men det är nog något man kommer minnas! Lunchen intogs på en riktig turistfälla, Restaurant Kramerantstuben som låg intill kyrkan. Själva stället var jättemysigt där man fick gå genom en lång gränd för att komma till själva restaurangen som låg i ett snett och vint gammalt korsvirkeshus. S beställde gulasch men det såg ut mer som kalops och jag beställde något som visade sig vara lapskojs som såg ut att komma från en burk. Kan inte rekommendera det stället, dyrt och trist mat. Möjligtvis att man går dit och tar något att dricka bara för den trevliga miljön.
Vi hade även tänkt besöka chokladmuseet Chocoversum, men när vi kom dit hade sista guidade turen avgått och dessutom var det på tyska (man fick inte gå runt utan guide). Trist, men vi handlade lite i deras butik i alla fall. Sedan strosade vi vidare och hamnade till sist på en jättemysig restaurang som verkligen kändes tysk med långbord och träbänkar, Gröninger Brauhaus. Där åt vi varsin stor bit schweinshaxe, som är som en stor bit fläsklägg. Jättegott var det och väldigt mycket mat!

Gott med tysk hotellfrukost!

Min fina S med en bro full av hänglås. Det såg vi överallt i Hamburg, par sätter upp dem med sina namn och datum på.

Vätskepaus med läskande och god rabarberdryck.

S i den vackra och stora parken Planten und Blomen.


Många vackra blommor fanns det i parken...


Stora härliga gräsmattor i parken...


Jag framför en av parkens många fontäner.


Dagens lunch blev på en riktig turistfälla, dyrt och trist mat...
Min tyska lapskojs. Som mest bestod av smaklös potatispuré som troligtvis kom från en burk. Till det serverades stekt ägg, rödbetor, saltgurka och en liten sillrullad...S beställde gulasch eller var det kalops?
Utsikt från kyrktornet.
När regnet lagt sig tog vi en selfie...
Mysig krog vi passerade...
Jag kollar in all choklad på Chocoversums butik, där fanns choklad i alla former.
Schweinshaxe med kålsallad...
Och stekt potatis, surkål, bröd och senap till. Man får stooora portioner mat i Tyskland...
Det var den första delen av vår resa. Efter den stora middagen åkte vi till vårt hotell och sov för att sedan fara vidare nästa dag. Vart vi åkte då berättar jag en annan dag!

Tack för titten!

Inga kommentarer: