torsdag 21 oktober 2010

Recept: Bacon och broccolipaj med ädelost



På en av alla höstens marknader vi besökt sista tiden köpte vi med oss en bit ädelost hem. Den visade sig dock vara alldeles för stark i smaken för att vara god att äta på en bit kex, så därför funderade jag på vad man kunde använda den till istället. I frysen hade vi några paket bacon och lite broccoli, och detta tillsammans med ädelosten blev en ljuvligt god paj en kväll.

2 ½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella
2 pkt bacon
en näve broccoli
en valfri stor bit ädelost
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt
peppar
örtkryddor

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl, blanda i kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den sedan vila i kylen 30 minuter.
Strimla baconet och stek det sedan i en stekpanna.
Dela broccolin i mindre bitar.
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det sen i 10 minuter.
Lägg i broccoli och bacon i pajskalet. Smula över ädelosten.
Vispa samman ägg och mjölk, krydda efter egen smak. Häll över äggstanningen över baconet och broccolin.
Strö över den rivna osten.
Grädda pajen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.
Servera med en sallad.

Inga kommentarer: