12 st digestivekex
50 g smör
4 st gelatinblad
2 ägg
2 dl creme fraiche
400 g färskost t ex Philadelphia
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 lime
Garnering:
1 st gelatinblad
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Krossa kexen fint.
Smält smöret och blanda det med kaksmulorna.
Tryck ut smulorna i botten av en rund form med löstagbar botten, ca 24 sm i diameter.
Ställ formen i kylen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Dela upp äggen i två skålar med äggulorna och äggvitorna var för sig.
Blanda äggulorna med creme fraiche, färskosten, socker, vaniljsocker och rivet limeskal till en slät smet.
Pressa ur saften ur limen och värm den i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i limesaften. Rör om så att de smälter ner i saften.
Låt limesaften svalna något och häll sedan ner den i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
Häll smeten i formen och släta till ytan.
Ställ formen i kylen i minst 1 timme.
Garnering:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Koka upp socker och vatten i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner dem i kastrullen tills de smälter.
Halvera och skrapa ur passionsfrukterna. Ta inte med hinnorna.
Blanda ner inkråmet från passionsfrukten i kastrullen och låt det svalna något.
Häll blandningen över tårtan.
Ställ cheesecaken i kylen i minst 1 timme eller tills gelén svalnat.
Lossa kakan från formen och servera.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar