På en av alla höstens marknader vi besökt sista tiden köpte vi med oss en bit ädelost hem. Den visade sig dock vara alldeles för stark i smaken för att vara god att äta på en bit kex, så därför funderade jag på vad man kunde använda den till istället. I frysen hade vi några paket bacon och lite broccoli, och detta tillsammans med ädelosten blev en ljuvligt god paj en kväll.
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella
2 pkt bacon
en näve broccoli
en valfri stor bit ädelost
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt
peppar
örtkryddor
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl, blanda i kesella och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den sedan vila i kylen 30 minuter.
Strimla baconet och stek det sedan i en stekpanna.
Dela broccolin i mindre bitar.
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det sen i 10 minuter.
Lägg i broccoli och bacon i pajskalet. Smula över ädelosten.
Vispa samman ägg och mjölk, krydda efter egen smak. Häll över äggstanningen över baconet och broccolin.
Strö över den rivna osten.
Grädda pajen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg.
Servera med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar