söndag 8 mars 2009

Recept: Räkpaj med svamp


Lördagens middag blev denna räkpaj, ett recept från Laga Lätt.

Pajskal:
2½ dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 dl riven parmesanost
1 msk kallt vatten

Fyllning:
500 g räkor med skal
250 g champinjoner
250 g salladslök eller 1 dm purjolök
2 msk smör
salt
peppar
½ dl hackad dill
4 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2 dl riven ost

Mixa mjöl, smör och parmesan till en smulig massa. Tillsätt vattnet och samla till en deg. Lägg i kyl 1 timme eller frys 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga den och grädda i 10 min. Låt svalna.
Skala räkorna. Skiva svampen. Skär löken i tunna skivor. Fräs svamp och lök i några minuter i smöret. Tillsätt räkorna och låt dem bli genomvarma. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner dillen. Fördela i pajskalet.
Vispa samman grädde och ägg. Häll i pajskalet och strö över osten. Grädda mitt i ugnen ca 40 min tills fyllningen stelnat.
Servera med en sallad och ett gott bröd.


Vi bytte ut purjolöken mot scharlottenlök då vi hade det hemma och ersatte matlagningsgrädde med turkisk yoghurt. Denna pajen blev otroligt krämig och god, vilket troligtvis berodde mycket på parmesanosten i pajdegen. Räkpajen tillsammans med en krispig sallad blev en utsökt lördagsmiddag!

Inga kommentarer: