måndag 29 maj 2017

Recept: Körsbärspaj med mandelmassa

För en vecka sedan hade nya avsnitten av Twin Peaks premiär. Vi hade sedan länge bestämt oss för att fira premiären med en körsbärspaj, precis som de ofta äter i serien. Till det dricks det ju alltid svart kaffe, men då ingen av oss dricker kaffe fick det bli saft till istället. Hursomhelst så smakade pajen ljuvligt gott så denna kan rekommenderas!

100 g smör
3 msk strösocker
2½ dl vetemjöl
1 äggvita
1 tsk vaniljpulver
100 g mandelmassa
2-3 msk vispgrädde
ca 350 g frysta urkärnade körsbär
skalet av en ekologisk citron

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman smöret, socker, mjöl, äggvitan och vaniljpulvret till en deg. Tryck ut ca 2/3 av degen i en mindre pajform, ca 15 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 30 minuter eller i frysen i ca 15 minuter.
Rör samman mandelmassan med grädden till en smet.
Bred ut mandelmassan i formen.
Lägg i körsbären så de täcker formen.
Riv över det yttersta av citronskalet.
Lägg den överblivna degen mellan två bitar plastfolie och kavla ut till en bit stor nog att täcka formen. Lägg biten över pajen och nyp av den längs med kanten så den bildar ett lock.
Nagga locket med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Servera pajen med en klick vaniljglass eller lite vispad grädde.





Smaklig spis!

Inga kommentarer: