tisdag 21 januari 2014

Recept: Fetaostbiffar med klyftpotatis och kall sås

Till söndagsmiddag sist fick det bli en av våra favoriter, en grekisk middag bestående av fetaostbiffar, klyftpotatis, kall sås och grekisk sallad. Den kalla såsen kan varieras, denna gång blev det en med fetaost och soltorkad tomat, ibland blir det tzatziki eller något annat. Hursomhelst så tröttnar man aldrig på denna rätt!

Biffar:
500 g köttfärs
1 ägg
ca 2 tsk ströbröd
2/3 bit fetaost
salt
svartpeppar
basilika
2 vitlöksklyftor
smör att steka i

Klyftpotatis:
potatis
olja
salt

Sås:
3 dl turkisk yoghurt
1/3 bit fetaost
ca 6 soltorkade tomater
olja från tomaterna
salt
svartpeppar

Sallad:
isbergsallad
coctailtomater
gurka
rödlök
oliver

Blanda köttfärsen med ägget och ströbröd. Smula ner fetaosten, pressa i vitlöken och krydda med basilika, salt och peppar. Blanda samman allt och forma till biffar.Stek biffarna i smör i en stekpanna.

Skala och dela potatisen i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja över potatisen och tillaga i ugn på 225 grader i ca 20-25 minuter eller tills de fått färg och känns klara. Salta.

Hacka de soltorkade tomaterna och blanda dem med yoghurten. Smula ned fetaosten och krydda med salt och peppar. Ringla i lite av oljan från tomaterna och blanda samman allt.

Till salladen får man ta mängden av grönsakerna efter egen smak. Skölj och hacka salladen. Skölj och skiva gurkan. Skala och skiva rödlöken. Skölj av tomaterna. Blanda samman alla grönsaker i en skål. 

Servera biffarna, klyftpotatisen och såsen med salladen. Ät och njut!



Smaklig spis!

Inga kommentarer: