onsdag 27 maj 2009

Recept: Langos


Häromdagen provade jag något som vi länge pratat om att göra men som aldrig blivit av, nämligen hemlagade langos. Receptet hittade jag på Icas hemsida.

10 portioner

DEG:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kokt potatis (kall ca 90 g)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl vetemjöl till utbakningen
olja till friteringen

VITLÖKSOLJA:
4 stora vitlöksklyftor
1 dl solrosolja eller annan neutral olja

FYLLNING:3 dl gräddfil
1 rödlök
100 g svart stenbitsrom

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet. Riv den kokta potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner i vattnet och arbeta till en slät, ganska lös deg. Jäs i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 16 eller 32 delar. Kavla ut och jäs bröden 10 minuter.
Hetta upp oljan till 180°C och fritera bröden. 4 minuter per sida för stora langos, 3 minuter för mindre. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Rör samman pressad vitlök och solrosolja och pensla langosarna med blandningen.
Servera med gräddfil, finhackad rödlök och en klick svart kaviar eller stenbitsrom.






Som topping hade vi gräddfil, rödlök, strimlad rökt skinka, räkor, riven ost och röd stenbitsrom som man fick kombinera som man ville. Men man kan ju välja toppings helt och hållet efter eget tycke och smak.

Även om det tog sin lilla tid med jäsning och fritering, så var det inte alls så svårt som man skulle kunna tro. Och det var väl värt besväret kan jag lova!

Inga kommentarer: