500 g nötkött
vatten
salt
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
1 gul lök
morötter
palsternacka
kålrot
rotselleri
2 dl matlagningsgrädde
2 msk köttfond
Skär köttet i mindre grytbitar och bryn det i lite smör i en stekpanna. Häll över köttet och stekspadet i en stor gryta. Häll över vatten så att det täcker köttet. Skala och klyfta en gul lök och lägg den i grytan. Lägg i kryddpepparkornen, lagerblad samt buljongtärningarna. Låt köttet koka ca 1-1½ timme.
Skala och skiva upp rotfrukterna i tärningar. Låt dem koka med i grytan när det är ca 20 minuter kvar och låt dem koka tills de är mjuka.
Häll i grädden och smaka av grytan med salt och köttfond.
Servera grytan med kokt potatis och en sallad, samt gärna lite vinbärsgelé.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar