söndag 21 juni 2009

Midsommarafton

På midsommarafton hade vi planer på att åka ut i skärgården, men när vi vaknade på morgonen så såg vädret ut att bli ostadigt, då himlen var full av mörka moln. Så istället åkte vi till Smedby i Upplands Väsby, där det bjöd på traditionellt midsommarfirande med majstång, spelemän, dans kring stången, korv, fika och lotteri m m.




På lotteriet vann vi denna lilla väska, som vi först trodde innehöll kexchoklad, men som visade sig vara ett boulespel.


I Smedby ligger även Gunnes gård, som är ett friluftsmuseum där de byggt upp en liten vikingatida boplats. På midsommarafton hade de en där en vikingamarknad och man kunde även gå in i husen och titta.





På vikingamarknaden kunde man prova på att baka ett vikingatida bröd, vilket min sambo gjorde.



Här sitter han och väntar vid elden på att brödet ska gräddas klart.


På det färdiga brödet fick man sen bre smör och honung om man ville. Mums vilket gott bröd!



På Gunnes gård bor det även lite djur, här ser vi griseknoen som är på väg ut för att rulla sig i leran.

Väl hemma igen blev det lite vila innan vi satte igång att förbereda middagen. I år liksom förra året blev det en fisk- och skaldjursbuffé. I år hade vi följande på buffén: tre olika sill, varmrökt lax, rökt makrill, färska räkor, ägghalvor, rödlök, gräddfil, gräslök, hackat ägg och så färskpotatis såklart.




Vi hade verkligen tur med vädret denna dag! När vi var ute i Smedby kom det nån enstaka liten skur, resten av tiden var det uppehåll och emellanåt tittade även solen fram. På kvällen när vi skulle äta var det uppehåll så vi kunde sitta på balkongen. Senare på kvällen var det dock som om himlen öppnat sig och regnet verkligen öste ner!

Vi avslutade midsommarfirandet med lite jordgubbar, vaniljglass och grädde. Gubbarna serverade vi i denna fina skål som jag fick av min bror med sambo i födelsedagspresent.



Det blev en väldigt traditionell och trevlig midsommar i år! Hoppa att ni också haft en fin helg!

Inga kommentarer: