måndag 7 juli 2008

Nytt vardagsrum

I helgen fick vi ett nytt vardagsrum. Eller det känns så i alla fall, efter att ha målat om och satt upp en fondtapet. Nu glömde jag att ta några bra före-bilder på väggarna, men på den här bilden ser man i alla fall en del av den strukturtapet som satt på en utav väggarna och som vi valde att ta bort av flera orsaker.


Tapeten skulle föreställa en tegelstensvägg och var från början röd, men någon som bott här tidigare har målat den vit istället, vilket man kan förstå. Då det är ganska kraftig struktur på den så tyckte katterna, speciellt Herkules, att den var utmärkt att vässa klorna på och således var den full av rivmärken här och var, där den röda färgen kikade fram.

Vi började med att riva ner det övre lagret på tapeten, ett arbete som tog en hel del tid och som noggrant övervakades av katterna:


Efter att ha spacklat igen hålen och slipat, satte vi upp en Wall Cover- tapet på den vägg där strukturtapeten satt. Det är en tjock tapet som döljer ojämnheter, vilket gör att vi slapp arbeta ihjäl oss med denna vägg. På bilden nedanför har vi kommit en bit på väg med Wall Cover- tapeten:



De andra två väggarna var målade i nån ljusgråblå nyans, som vi inte gillade särskillt mycket. Väggen mittemot den med strukturtapeten, samt den vägg med Wall Cover målades i en vit nyans. På den tredje väggen satte vi upp en fondtapet.

Såhär såg det ut under arbetets gång, allt som var kvar i vardagsrummet plastades in och golvet är ordentligt täckt av papp intill väggarna:


Här har fondväggen kommit på plats:

Ett tips är att köpa ett tapetserarbord i wellpapp, som kostar runt en hundring på t ex Bauhaus. Funkade alldeles utmärkt och var faktiskt stadigare än man tror. Ska man tapesera ett helt hus kanske det dock är värt att investera i ett riktigt tapetserarbord.


Här kommer då det färdiga resultatet, där möblerna är på plats. Just nu ser det lite trist ut, då det inte sitter nåt på väggarna, men tavlor ska upp så småningom.


Vi blev riktigt nöjda med resultatet! Vi ska dock byta ut alla lister till vita, fina lister och byta dörrarna till vita spegeldörrar.

Två saker har vi lärt oss av denna helg: hur man sätter upp en wall covertapet och hur den funkar, samt att aldrig någonsin sätta upp en strukturtapet. Ska man nån gång i framtiden måla eller tapetsera om den väggen, så har man ett hästjobb framför sig med att ta bort tapeten.

Tack för titten!

Inga kommentarer: