söndag 7 september 2014

Recept: Äppelkaka med toscatäcke

Idag fick vi fikabesök på eftermiddagen och då bjöd vi på nybakad äppelkaka med toscatäcke. Äppelkaka och äppelpaj hör hösten till tycker jag.

100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl mjölk
3-5 röda äpplen (beroende på storlek)
kanel
kokosflingor
smör


toscatäcke:
100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel

Skär äpplena i tunna skivor. Lägg dem i en skål och strö över kanel. Blanda väl.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa samman ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljpulver.
Häll smöret i äggsmeten och blanda ner mjölblandningen. Rör ner mjölken.
Smörj en rund form med löstagbar botten med smör och kokosflingor.
Häll smeten i formen och tryck ner äppelskivorna.
Grädda kakan i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen på 175 grader. Kakan måste vara nästan klar innan man brer på toscansmeten annars kan kakan rasa ihop.
Toscasmet: Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning tills smeten blivit tjock.
Ta ut kakan och bred på toscansmeten.
Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda i ytterligare ca 15 minuter.
Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass. 


Tack för titten!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Står inget om vilken ugnstemperatur det ska vara.

Marianne

Karin sa...

Tack för att du uppmärksammade det, nu har jag skrivit dit att det skall vara 175 grader. Mvh Karin