tisdag 27 december 2011

Recept: Tunnbröd

I ett julmagasin hittade jag ett recept på tunnbröd som jag tyckte verkade enkelt och gott. Och en dag för ett tag sedan fick jag lust att pyssla lite i köket, så då passade det ju bra att baka dessa. Hemma i skafferiet hade vi en sisodär femtioelva olika mjölsorter, men naturligtvis inte just rågsikt som skulle vara i denna deg. Men jag testade att blanda vetemjöl och grahamsmjöl istället och det vart lyckat i alla fall.

5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ tsk stött kummin
1½ tsk salt
2 msk sirap
5 dl mjölk
smör till stekning

Mät upp alla torra ingredienser och blanda dem i en skål.
Häll i sirap och mjölk och blanda allt till en deg. Forma den till en tjock rulle som delas i 12 bitar. Forma varje del till en rund bulle. Kavla ut bullarna till runda kakor, helst med en kruskavel, annars med en vanlig kavel och nagga dem tätt med en gaffel.
Värm en stekpanna eller en pannkakslagg. Smörj den ev med lite smör och grädda sen en kaka i taget på medelstark värme i 3-4 minuter. Vänd den efter halva tiden. Äts helst nygräddat.



Nygräddade tunnbröd...


Tunnbröden är goda att ätas som de är med lite smör och pålägg på. Men vi kokade lite kokkorv och gjorde potatismos, sedan åt vi klassiska tunnbrödsrullar. Mums!

Gott!

Smaklig spis!

Inga kommentarer: