fredag 26 december 2014

Recept: Grönkålspaj med västerbottenost

Idag får du ett recept på en grönkålspaj med västerbottenost och bacon som vi åt till juldagsmiddag igår. Jag har aldrig lagat något med grönkål förut, bara sett det som dekoration vid julbord och så, men det var riktigt gott. Så denna paj kan jag verkligen rekommendera att du testar, den passar ju extra bra såhär i juletid!

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kvarg eller creme fraiche

Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g grönkål
olivolja
100 g västerbottenost
1 pkt bacon
1 dl oliver
2 dl mjölk
2 ägg
salt
svartpeppar


Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl, blanda i kvarg/creme fraiche och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt pajdegen vila i kylen i ca 30 minuter.
Nagga sedan pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Tärna baconet.
Stek det knaprigt i lite olja. Lägg sedan baconet i en skål.
Skala och hacka löken.
Skölj och strimla grönkålen.
Fräs lök och grönkål i en stekpanna i lite olja. Pressa ned vitlök och låt fräsa med.
Riv osten och blanda ner den i stekpannan tillsammans med baconet och oliverna.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen i pajskalet.
Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den i pajskalet.
Grädda pajen ca 30 minuter mitt i ugnen tills den stannat och fått fin färg.
Servera gärna med en god sallad.




Smaklig spis!

3 kommentarer:

Anne-Marie Rundström sa...

Tack för en supergod Grönlålspaj! Mumsigt! Jag tog 2 fp bacon och kryddade på lite extra....men allt är ju en smaksak!Och pajskalet var toppen. Den där gör vi fler ggr!

Unknown sa...

Vi älskar den! Bytta kvarg mot keso. Det funkade också bra.

Aniba sa...

Hej & Tack för jättegott recept på grönkålspaj, jag hade kalkonbacon, det funkade också, supergott med oliver i. Tack