Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
75 g smör3/4 dl kvarg eller creme fraiche
Fyllning:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g grönkål
olivolja
100 g västerbottenost
1 pkt bacon
1 dl oliver
2 dl mjölk
2 ägg
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl, blanda i kvarg/creme fraiche och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt pajdegen vila i kylen i ca 30 minuter.
Nagga sedan pajdegen med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
Tärna baconet.
Stek det knaprigt i lite olja. Lägg sedan baconet i en skål.
Skala och hacka löken.
Skölj och strimla grönkålen.
Fräs lök och grönkål i en stekpanna i lite olja. Pressa ned vitlök och låt fräsa med.
Riv osten och blanda ner den i stekpannan tillsammans med baconet och oliverna.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen i pajskalet.
Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den i pajskalet.
Grädda pajen ca 30 minuter mitt i ugnen tills den stannat och fått fin färg.
Servera gärna med en god sallad.
Smaklig spis!
3 kommentarer:
Tack för en supergod Grönlålspaj! Mumsigt! Jag tog 2 fp bacon och kryddade på lite extra....men allt är ju en smaksak!Och pajskalet var toppen. Den där gör vi fler ggr!
Vi älskar den! Bytta kvarg mot keso. Det funkade också bra.
Hej & Tack för jättegott recept på grönkålspaj, jag hade kalkonbacon, det funkade också, supergott med oliver i. Tack
Skicka en kommentar