Söndagsmiddagen blev ett recept från Matmagasinet, Ugnstekt lax med ost- och örtsås.
4 personer
700 g benfri laxfilé
1 tsk citronpeppar
flingsalt
1 dl hackad dill
2 msk rapsolja
12-15 små kvisttomater
Örtsås med getost
1 schalottenlök
1 msk smör
2 dl vatten
½ fiskbuljongtärning
2 dl creme fraiche
500 g getost
1 ask kryddkrasse
2 msk hackad gräslök
salt
peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Gnid in laxen med citronpeppar och flingsalt. Strö över dillen och droppa över oljan.
Sätt in formen i ugnen och stek laxen i ca 20 min. Lägg tomaterna bredvid laxen efter halva tiden och pensla dem med lite olja.
Finhacka och fräs löken till såsen mjuk i smöret utan att den får färg.
Slå på vattnet och smula i buljongtärningen. Koka ihop tills 1 dl vätska återstår.
Vispa i creme fraiche, smula ned getosten och värm såsen. Rör i krasse och gräslök. Salta och peppra.
Servera laxen med tomaterna, örtsåsen, kokt potatis och gröna bönor.
Vi bytte ut kvisttomaterna mot körsbärstomater, creme fraichén mot turkisk yoghurt och getosten mot fetaost. Som tillbehör hade vi pommes frites istället för kokt potatis, då vi inte hade någon potatis hemma.
Såsen gjorde hela rätten, den var fantastiskt god! Ingen dum söndagsmiddag alls!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar